woensdag 9 september 2009

090910; Marjans tuindagboek: Een onbekende in de vijver

De vijver in onze tuin is van Ruud en daar geniet hij ook vreselijk van!
Trouwens, hij niet alleen. De afgelopen maanden stond hier regelmatig een timmerman of schilder of installateur of wat voor werker dan ook over de vijver gebogen. Grappig om te zien dat een vijver toch vaak eerder de aandacht trekt dan bloeiende planten.

De vijver is dit jaar kraak- en kraakhelder, zodat we elke beestje langs de rand zien.
Afgelopen maandag riep Ruud me: ''moet je eens kijken, wat er nu in de vijver kruipt....."

Het grote vijverboek van Ada Hofman erbij gehaald, maar nergens een afbeelding van dit beestje.
Geen probleem, wij hebben in Roden een zeer actieve IVN-groep, dus snel een paar foto's gemaakt en naar de webmaster doorgemaild.
Het antwoord kwam de volgende dag: het is een kokerjuffer.


Dit is wat info over dat ''gekke'' beestje:
In tegenstelling tot het zoute water komen we in zoetwater regelmatig insecten zoals haften, libellen, wantsen en kevers tegen.
Een van de meest bouwlustige insecten is de kokerjuffer. De kokerjuffer is het larve stadium van de schietmot, een nachtvlinder die in de buurt van water leeft. Daar zet de schietmot dan ook zijn eitjes af, die na uitkomen onderwater verder zullen gaan ontwikkelen. Afhankelijk van de soort kan de kokerjuffer in stromend water of stilstaand water voorkomen.
Larven van de schietmot worden kokerjuffers genoemd. Dit omdat ze zelf een koker om zich heen maken om hun langgerekte achterlijf te beschermen.
De larve spint, nadat het is uitgekomen, een kleverige draad om zich heen. Op deze draad worden, afhankelijk van de soort kokerjuffer, plantenresten, zandkorreltjes, kleine steentjes of takjes in de vorm van een kokertje, schildje of koepeltje geplakt. Sommige kokerjuffers knippen met hun monddelen plantenresten keurig op maat en maken van hun kokertje een soort van mozaïekwerkje. Weer anderen bouwen alleen een netje van spinsel welk als beschutting dient maar waarmee ze tevens ook voedsel uit het water filteren.
Ze hebben een onopvallende kleur, van geel bruin tot zwart- grijsachtig. De kleur van de koker is meestal bruinachtig (zand/steentjes), maar dat ligt aan het materiaal wat er gebruikt wordt.
Kokerjuffers leven van planten en dierlijk materiaal dat zowel dood als leven kan zijn. Dit menu kan gedurende de seizoenen variëren.
Als de kokerjuffer gaat groeien, maakt hij het kokertje langer door aan de bovenkant hier nieuwe deeltjes aan toe te voegen. Het kokertje is ervoor het weke achterlijf van de larve te beschermen, en wordt daarom altijd meegedragen.
Na een jaar onderwater te hebben geleefd gaat de kokerjuffer zich verpoppen. Het kokertje wordt bevestigd aan een voorwerp, waarna de larve zich gaat verpoppen. Uit de pop ontwikkelt zich een gevleugelde schietmot die na het verpoppen naar de oppervlakte zwemt. Zijn belangrijkste taak is nu zichzelf voortplanten. Dit zal snel gebeuren want het leven van de schietmot is maar kort en zal binnen enkele weken sterven. De info heb ik voornamelijk
van deze site gehaald

Geen opmerkingen: