maandag 9 juli 2012

120709 Koffie ceremonie

Een gezinshereniging is een unicum! Dat feest mocht ik onlangs dus meemaken. Op 4 april werd dit gezin na jaren herenigd.

Moeder en kinderen vertrokken de volgende dag naar een AZC om gehoord te worden en vervolgens de papieren in orde te laten maken. En toen was het wachten op een geschikt huis. Na 3 maanden was het zover en donderdag  kreeg de familie de sleutel van een ‘’huis-op-maat’’.  Vrijdag werd het huis door een groepje schoongemaakt en zaterdag was de verhuizing.

Het huis moet ingewijd worden en dat gebeurt met een koffie ceremonie. Heel wat anders dan ons koffiezetten. Midden in de kamer wordt een gasfles neergezet met daarnaast een kastje, waarvan wij dachten dat het een kinderkeukentje was…. Uit het kastje worden minuscule schaaltje opgediept en onder het kastje komt een groen kleedje te liggen. (Ik heb me laten vertellen, dat je daarmee een soort buitengebeuren creĆ«ert.)
De groene koffiebonen worden gebrand
en dat geeft rook. Ik denk dan meteen: ‘’ach heden, de ramen zijn net gelapt” Maar nee, daar wordt niet opgelet  ;-)


De gebrande bonen worden op een matje uitgespreiden vervolgens gemalen. Ondertussen wordt op het gas een kruik met water opgewarmd.
De gemalen koffie wordt in de kruik met kokend water gedaan en dan begint er een heel gegoochel. Zodra er schuim uit de kruik komt, wordt de inhoud in de koffiepot gegooid en vervolgens weer terug geschonken in de kruik. Dat gaat een poosje zo door.


Uiteindelijk wordt er een prop in de tuit van de kruik gestopt (om het drab tegen te houden) en dan worden de minuscule schaaltje boordevol koffie geschonken.
En lekker dat die koffie smaakt !!!!!!!!!!!!!!!
Maar je bent dan wel een uur verder…………


Oh ja, een (zoet) plat brood en een schaal popcorn voor de kinderen horen er ook bij.Geen opmerkingen: